Ce vizitam in Venetia?
„Exist-un minunat oras pe mare. Pe strazile lui, late ori inguste, apele se-nalta si coboara, iar plantele marine stau agatate de marmura palatelor.“ — Samuel Rogers, poet englez, 1822. ‘ORASUL minunat’ nu e altul decat VENETIA
Candva capitala a unei marete republici, Venetia s-a mandrit secole la rand detinand suprematia asupra marilor si asupra unor vaste teritorii.
Dar cum şi de ce a fost construit acest oraş „pe mare“? Ce a dus la gloria lui? Cum s-a sfarsit dominatia acestei puteri si ce a mai ramas din magnifica Venetie de altadata?
Pentru multi, o vizita in Venetia e ca o calatorie in timp cu vreo doua sau trei secole in urma. Atmosfera orasului e unica.
Turistii remarca imediat linistea ce domneste aici. In general, traficul de pe strsdutele inguste e separat de traficul de pe canale. Exceptie fac portiunile in care trotuarele strajuiesc canalele, traversate din loc in loc de tipicele poduri de piatra arcuite. Singurele vehicule cu motor sunt barcile, strazile fiind „pavate“ cu. . . apa! Orasul ofera o bogatie de privelisti, care de care mai pitoresti.
In toate zonele orasului Venetia veti fi intampinat de opere arhitectonice – palate, biserici, case somptuoase – care par sa aiba un secret sau sa spuna o poveste – Piata San Marco, Palatul Dogilor, Galeriile dell’Accademia, Biserica Santa Maria Dela Salute, Scuola Grande di San Rocco, Podul Rialto…. Intr-o vizita in Venetia nu trebuie sa ratati imprejurimile orasului. Insula Murano, una dintre cele mai faimoase din laguna, se remarca prin broderii si dantelarii. Burano este vestita prin prelucrarea artizanala a sticlei, Torcello este cea mai mica insula din regiune, iar Lido di Venetia si Pellestrina delimiteaza peninsula Chioggia şi peninsula Jesolo.
Vezi oferta aici
Ce vizitam in Venetia?
- BASILICA SAN MARCO – este biserica cea mai cunoscuta din Venetia si unul din cele mai
bune exemple de arhitectura bizantina. Ea se afla in Piata San Marco. Initial biserica era o capela pentru conducatorii venetieni. Din anul 1807 a fost locasul Patriarhului Venetiei. Datorita formei opulente, decorata cu mozaic bizantin, si datorita statutului sau de putere si bunastare ca simbol venetian, a mai fost numita si Biserica de aur (Chiesa d’Oro). Exteriorul bisericii este impartit in 5 arcade despartite de stalpi decorati cu marmura policromata.
- PIATA SAN MARCO – este piata cea mai cunoscuta din Venetia inconjurata de cafenele si
buticuri superbe. In New York fiecare turist trebuie sa mearga in Times Square, in Londra trebuie sa vada Piata Trafalgar sau Circul Piccadilly, in Paris trebuie neaparat macar sa traverseze Piata Concorde. Echivalentul lor in Venetia este Piata San Marco. Ea difera de corespondentele sale straine in doua aspecte majore: este mult mai atractiva si nu a fost corupta de traficul automobilelor. Napoleon numea piata San Marco “receptia cea mai frumoasa a Europei”.
- MARELE CANAL – desi Venetia este impartita in insule si canale, Marele Canal este singurul
canal mare cu adevarat. Are forma unui “S” in oglinda si are aproximativ 3,8 km lungime, 30-90 latime si o adancime de o medie de 5 metri. Marele Canal este cel mai bine cotat cartier din Venetia: casele sunt mai mari (construite intre sec XIII – XVIII), decoratiunile sunt la scala mult mai mare si dispune de cel mai usor transport cu barcile avand cel mai mare trafic cu barcile din oras.
- PALATUL DOGILOR – este un exemplu superb de arhitectura gotica venetiana. Palatul
Dogilor a servit ca senat, centru administrativ, tribunal, arhiva publica si inchisoare pana in anul 1797 atunci cand a cazut Republica Venetiana. Prima data ridicat in sec al IX-lea, Palatul Dogilor a fost reconstruit de mai multe ori dar din anul 1340, o data cu constructia Salii Consiliilor, a inceput cu adevarat sa prinda forma. Alegerea dogilor era particulara orasului si a durat 1000 de ani din anul 697 pana in 1789. In Sala Consiliului sunt picturile primilor 76 de dogi.
- PODUL RIALTO – este un obiectiv turistic foarte important, care atrage o multime de turisti
anual. Este cel mai vechi pod peste Marele Canal si probabil cel mai cunoscut din oras. A fost construit intre anii 1588 si 1591 si a fost singura modalitate de a traversa canalul pe jos pana in anul 1854 cand a fost construit Podul Academia. Podul Rialto are 7.5 metri inaltime si cuprinde 3 sensuri de mers. Doua parti pe langa balustrade si o banda pe mijloc care serveste ca spatiu pentru comerciantii ce vand diverse bijuterii, panze, sticla de Murano si alte articole pentru turisti.
- PALATUL GRASSI – este situat pe malul estic al Marelui Canal, in cartierul San Marco din
Venetia. Palatul a fost construit intre anii 1748 – 1772. Arhitectul care l-a proiectat, Giorgio Massari, a facut ca design-ul castelului sa fie contrastant cu cel al cladirilor din imediata vecinatate, in special cu cel al cladirii in stic baroc, Ca’ Rezzonico, de pe malul opus al Canalului. Fatadei impresionante din marmura, ii lipseste loggia destinata aprovizionarii locuintei. In schimb, intrarea principala este formata dintr-o scara normala care coboara pana aproape de apa.
- CA’ D’ORO – este cel mai frumos palat de pe Marele Canal. A fost construit intre anii 1428
si 1430 pentru familia Contarini, din care au facut parte opt dogi intre anii 1043 si 1676. In urma alegerilor, fiecare doge urma sa-si paraseasca palatul sau si sa se mute in Palatul Dogilor. Fatada principala de pe partea Marelui Canal a fost construita in stilul gotic floral venetian. In acest stil au mai fost construite si Palatul Barbaro si Palatul Giustinian. La parter loja permite accesul intr-un hol de intrare direct din canal.